BUK 2012

Ungdommene i Lenvik er opptatt av trafikk-sikkerhet og busstilbud. Det kom fram på det første barn og unges kommunestyre (BUK) for dette skoleåret i Lenvik onsdag.

Det startet litt tregt. Med skole og medbestemmelse som tema ble kommunestyrets talerstol en barriere for de unge.  Da miljø og transport kom opp på sakskartet, tok imidlertid engasjementet over for talerstolfrykten og debatten løsnet. 

Fredrik Enoksen fra Fjordgård var først ute. Han slo fast at et dårlig rutetilbud med bussen, gjorde at distriktsungdommene ikke hadde noen mulighet til å delta på det som ellers skjer i kommunen – heller ikke på Ungdommens hus (Uhu) på Finnsnes.

Jonas Stien fra Finnsnes ungdomsskole viste til flere trafikkfarlige situasjoner som følge av at Finnsnes-elevene i dag blir satt av bussen på Tirb-plassen i stedet for å bli kjørt helt opp til skolen.

–  Elevene går rett over veien i stedet for å bruke gangfelt. Jeg har selv holdt på å bli påkjørt fire ganger, fortalte tiendeklassingen. Elevene fra Silsand-skolene var også opptatt av det trafikksikkerhetsmessige.

– Vi får ikke lenger skoleskyss på våren og høsten. Men bare i sommer var det to kollisjoner i det krysset der de mener vi skal gå. Og vi har ikke gang og sykkelsti, påpekte Robin Richardsen fra ungdomsskolen, mens May-Britt Simonsen fra barneskolen viste til to andre trafikkfarlige strekninger for Silsand-ungdommene:

– Fra Best til fotballbanen i Islandsbotn er det farlig å ferdes fordi det ikke er gang- og sykkelsti. Og i Vikasvingen slutter gang- og sykkelstien midt i svingen. Dermed må man krysse veien midt i svingen dersom man skal gå på riktig side av veien. Og nå driver de og bygger molo i sjøen like ved, slik at de har tatt strømmen. På toppen av alt er det bek mørkt, slo den svært unge ungdomspolitikeren modig fast fra talerstolen.

Med både Folkebladet, Nordlys og NRK fjernsynet til stede i kommunestyresalen, fikk BUK-representantene også solid pressedekning på sine meninger om det å vokse opp i Lenvik. Blitzlamper og kameraer så imidlertid ikke ut til å skremme de unge da de først hadde kommet i gang med meningsytringer. Både udugelige skolemøbler, tilbudet på Uhu, og råtten skolefrukt ble brakt til torgs på skoleungdommenes arena for å ytre sine meninger.

Daniel Skog fra Rossfjord skole hadde dessuten forberedt et grundig innlegg om hvorfor elevene der er helt imot at svømmetilbudet skal bli stengt fra jul og ut skoleåret. 

– Og her vil jeg vise til Utøya-saken. Det har kommet fram i media at ei jente fra Sørreisa kommune reddet livet ved å svømme fra øya og mente hun klarte det takket være svømmeundervisninga hun hadde fått på skolen. Det er derfor viktig at vi får beholde svømmetilbudet, mente Skog.

Rådmann Margrethe Hagerupsen i Lenvik fikk æren av å avslutte og oppsummere årets første BUK. Det gjorde hun med en liten snert til skolelederne:

– Det kunne virke som dere ikke var forberedt og at dagens agenda ikke var gjennomgått på den enkelte skole. Det skal vi ta opp med skoleledelsen. At dere er modige og tør å ta ordet likevel og si hva dere mener, er flott, sa rådmannen, som underveis i møtet flittig noterte innspillene fra de unge.

– Vi kan dele innspillene fra dere i tre kategorier: Det er slik at noe kan vi gjøre noe med, og det skal vi. Råtten skolefrukt skal vi for eksempel ikke ha. Noen av ønskene dere har kommet med, koster penger. Da må vi bringe saka til kommunestyret til behandling. Og noen saker er ikke Lenvik kommunes ansvar, for eksempel det med gang- og sykkelsti til Islandsbotn. Men vi kan ta innspillene med oss og påvirke dem som bestemmer, sa Margrethe Hagerupsen.

Barnebyen Finnsnes

Lenvik kommune v/Barnebyen
Postmottaket Lenvik kommune
9306 Finnsnes 
Tlf: 77 87 10 00
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.