BUK 2010

Når det fjerde Barn- og unges kommunestyre ble avholdt i Lenvik Rådhus, manglet det ikke på engasjerte og taleføre ungdommer. Alt fra skolenedleggelse til manglende skolefrukt ble debattert. BUK består av 30 faste medlemmer, der 24 kommer fra kommunens barne- og ungdomsskoler og 6 fra videregående skoler. Med 27 møtende representanter, var møtet 15. mars nesten fulltallig.

Under temaet skole og medbestemmelse, ga politiker Tommy Sarnes en kort orientering om driften og skolestrukturen i Lenvik. Deretter var ordet fritt, og etter en litt nølende start, økte både selvtillit og engasjement jevnt utover møtet.

Sander Arnesen og Benedicte Utheim Larsen fra Finnsnes Barneskole påpekte at skolen hadde en liten parkeringsplass, og mange feilparkerte biler som kunne skape trafikkfarlige situasjoner. Dette gjaldt også gangveien ned til busstoppen. Malin Jørgensen pekte på mangel på uteområder ved Trollvik skole, beregnet for de som ikke likte å spille fotball. Hun mente også at Trollvik skole burde renoveres, den trengte både maling og skilting. – Og Finnsnes ungdomsskole er ut som ett fengsel utenfra, var hennes klare mening.

Den vedtatte nedleggelsen av Fagernes skole var selvfølgelig noe som opptok elevene, og spesielt de to som var direkte berørt. Philip Storås følte de ikke er blitt hørt ang nedleggelsen, og hevdet at de kun fikk to ukers frist til uttalelse. Dette ble imøtegått fra kommunalsjef Arne Bergland, som orienterte om prosessen i forkant av vedtaket om nedleggelse. Simen Andre Hansen fokuserte på at noen av elevene fra Fagernes vil få langt reisevei, og at mange må stå opp så tidlig som ved sekstiden om morgenen. Han var også svært kritisk til vegstandarden på veien fra Aspelund til Rossfjord, og mente det måtte være direkte helsefarlig å trafikkere strekningen daglig. Marius Larsen fra Finnsnes ungdomsskole imøtegikk dette, ut i fra egne erfaringer. – Jeg tar buss nesten fra Buktamoen hver dag, og føler meg i ”tipp topp stand”, sa han, og fikk støtte fra Regine Solli fra Kårvik skole.

Også skolefrukt, eller mangel på sådan, ble ett debattert tema. Malin Jørgensen fra Trollvik lurte på hvorfor ikke elevene ved skolen fikk gratis skolefrukt. Rådmannen Margrethe Hagerupsen forklarte at  Kommunestyret hadde fattet vedtak om at elevene ved skolene i Lenvik skulle få gratis skolefrukt 3 dager i uka. Dette var tydeligvis en “godt bevart hemmelighet”, for elever ved flere skoler var i tur og orden oppe på talerstolen og bekreftet at deres skole ikke hadde innført ordningen. Kommunalsjef Arne Bergland måtte konkludere med at det var tydelig at ikke alle skolene er klar over at kommunestyret har fattet vedtak om dette. Det ble lovet at dette skulle sjekkes opp, så dermed er det forhåpentligvis kun ett tidsspørsmål før den vedtatte ordningen er innført ved alle skolene.

I forhold til temaet økonomi, så har BUK årlig kr 100 000 til disposisjon for på innkomne søknader. Det er barn og unge som kan søke på disse midlene, som skal gå til ”å ta i bruk den ressurs som barn og unge representerer.” Denne gangen hadde de en enkel jobb, da det kun var kommet inn to søknader ved søknadsfristens utløp. Dermed fikk UL fremskritt kr 6 000,-til aktiviteter for barn, mens UHU (ungdommens hus) fikk de resterende kr 94 000,- til utvikling av konsertscene. Mangelen på søknader ble bemerket, og elevene ble fra administrasjonens oppfordret til å kjenne sin besøkelsestid.

Barnebyen Finnsnes

Lenvik kommune v/Barnebyen
Postmottaket Lenvik kommune
9306 Finnsnes 
Tlf: 77 87 10 00
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.